Zupa szpinakowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Któregoś dnia zabrakło mi pomysłu na zupę. Ciepło na dworze, więc nie ma się ochoty na żadne ciężkie zupy. W markecie była wyprzedaż świeżego szpinaku, podsunęło mi to pomysł na zupę szpinakową. Miałam lekkie obawy czy domownikom będzie smakować, ale obawy okazały się płonne. Zupa wyszła bardzo smaczna.

19388423_1382112711880269_215941234963922613_o2

SKŁADNIKI:

4 szt kości wieprzowych (wcześniej upieczone na blasze w piekarniku)

1,5 kg świeżego szpinaku

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek białej części pora

1 średniej wielkości cebula

4 ząbki czosnku

4 średnie ziemniaki

3 łyżki stołowe dobrej śmietany

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

jajka gotowane na twardo ( 1 jajko na jedną osobę)

przyprawy: 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka vegety, sól, pieprz,                             gałka muszkatołowa

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do garnka z wodą wrzucamy kości wieprzowe, liść laurowy, ziele angielskie, vegetę i gotujemy ok. godzinę na wolnym ogniu. Po godzinie wywar odcedzamy. Do odcedzonego wywaru dodajemy obrane ,umyte i starte na dużych oczkach warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Gotujemy ok 5 minut – tarkowane warzywa szybko się gotują). Liście szpinaku dokładnie myjemy i rwiemy rękoma na drobno, ze względu na zawartość żelaza, ogonki odrzucamy. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek i dusimy przez ok 5 min. Dodajemy to to wywaru z warzywami, przyprawiamy i gotujemy następne 5 min. Śmietanę mieszamy z wodą, mąką i odrobiną soli i dodajemy do wywaru. Jajka gotujemy na twardo, ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.  Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na złoty kolor.

Na talerz kładziemy ziemniaka, rozdrabniamy go widelcem, polewamy zezłoconą cebulką. Zalewamy to wszystko zupą szpinakową, a na wierzch, po bokach kładziemy jajko obrane i przecięte na pół.

Smacznego :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Zupa szpinakowa

  1. ~juleczka pisze:

    Też kiedys chodziło mi po głowie coś takiego, ale się nie odważyłam. Jednak teraz spróbuję, pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>