Kiszka ziemniaczana

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Po przyjeździe do Holandii obiecałam sobie pilnować polskiej kuchni. Nie to żeby miała coś przeciwko kuchniom innych krajów, ale kuchnie polską znamy i lubimy. Oczywiście czasami tez próbuję ugotować potrawę z innego kraju i jest to dla mnie jak podróż, super doświadczenie. ;-) Postanowiłam upiec sławną w moich stronach kiszkę ziemniaczaną. Jednakże zdobycie produktów czasami graniczyło z cudem. Po pierwsze flaki, skąd je wziąć. Po drugie skąd mam wiedzieć jaka odmiana ziemniaka będzie najlepsza, bo tego mi nawet holender nie podpowie. Majeranek tutaj kupujesz w „śladowych” ilościach a ja potrzebuję „tonę” tego specyfiku.  Dla chcącego nic trudnego i po wielu perypetiach, po wielu poszukiwaniach znalazłam produkty i stworzyłam moje niepowtarzalne dzieło – wyborną kiszkę ziemniaczaną. Kto jadł ten wie co znaczy jej niepowtarzalny smak i aromat.

SKŁADNIKI:
1,5 kg ziemniaków
3 jaja
2 duże cebule
15 dag wędzonego boczku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżka mąki
Jelita wieprzowe

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, umyć i drobno utrzeć ręcznie lub w maszynce do tarkowania ziemniaków. Uzyskaną masę ziemniaczaną odcedzić na sitku z nadmiaru wody i posypać łyżką mąki. Drobno pokrojoną cebulę i pokrojony w kostkę boczek zrumienić na patelni. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Dodać jajka, sól, pieprz i roztarty w dłoni majeranek. Wymieszać. Taką masą luźno nabijać flaki (1/2 – 2/3 ich pojemności). Końce zawiązać za pomocą nici. Ułożyć na lekko posmarowanej smalcem blasze, nakłuć igłą w kilku miejscach. Piec przez ok. 2 godz. na złoto w temp.180-190 stopni (pod koniec można trochę temperaturę podnieść dla szybszego zrumienienia). Po ok. godzinie pieczenia gdy się górna warstwa zarumieni przewrócić kiszkę na drugą stronę, aby i ta się zarumieniła.

SMACZNEGO !!!

Print Friendly
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania z ziemniaków i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Kiszka ziemniaczana

  1. ~Matylda pisze:

    Wstyd się przyznać, ale jeszcze tego specjału nie jadłam, a zrobić nie zrobię z uwagi na brak możliwości zakupu prawdziwych jelit. Obejdę się więc smakiem ;(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>