Bliny z pomaczką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Bliny z pomaczką pamiętam z domu rodzinnego. Potrawa ta pochodzi z kresów i do dzisiaj jest bardzo popularne na wschodzie. Często gościło na stołach w niedzielę, w dniu wolnym od pracy.

Bliny z pomaczką, kuchnia kresowa

SKŁADNIKI:

Bliny

3/4 kg mąki

3 jajka

1 l mleka

sól

Składniki wymieszać, ma mieć konsystencję ciasta na naleśniki.  Wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie smażyć na patelni małe, okrągłe  placki. Patelnie cieniutko smarować olejem.

Pomaczka

-  boczek ok. 20 dkg

- 2 średnie cebule

- 3 łyżki smalcu
- jajka (po 1 szt. na osobę)

- 1/4 litra kwaśnej śmietany 18%

-sól do smaku

Cebule, boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu. Na tym smalcu smażyć najpierw cebulę, potem boczek. Dodać resztę smalcu i całą śmietanę. Wszystko razem gotować ok 3 min. Gaz wyłączyć i na gorący tłuszcz wbijać jajka. Wszystko dobrze wymieszać do połączenia składników.

JAK PODAWAĆ ?

Zwijać bliny w rurki, rozrywać na pół, moczyć w pomaczce jak w sosie i wkładać palcami prosto do buzi. Najlepiej jeść prosto z patelni. Ten kto nie umie może posłużyć się widelcem ale to już nie to. Bliny i pomaczka muszą być gorące.

300_300_productGfx_f3eefac0e8d79104adfa29ea706e13a300

Print Friendly
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bliny i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Bliny z pomaczką

  1. ~teresa ozimek pisze:

    Myślałam, że to zupka, a to pomaczka. Fajne. Myślałam też, że bliny są grube, a tu cieniutkie placuszki. Mieszkam na Podlasiu, a nie mam pojęcia o rodzimych potrawach. Wstyd tak wielki, że publicznie muszę się pokajać.

  2. ~Matylda pisze:

    Z określeniem „pomaczka” spotykam się po raz pierwszy w życiu. Dzięki Tobie moje pojęcie o tym co można wyczarować w kuchni poszerza horyzonty. Dziękuję za przepis. :) Wypróbuję w weekend. Tylko zamiast oleju będzie masło klarowane.

    • Bena pisze:

      W orginalnym przepisie zawsze był smalec, ale ja tez czasami robię z masłem klarowanym. Nowe czasy, nowe przepisy :)

  3. ~Ultra pisze:

    Nie jadłam blinów, o pomaczce nie słyszałam, więc spróbuję zrobić. Genialne są te dawniejsze przepisy. Napiszę, czy mi smakowały. Niestety, kuchni kresowej zupełnie nie znam, a podobno prosta i zawsze na świeżo przygotowywane potrawy .
    Zasyłam serdeczności

    • Bena pisze:

      Koniecznie czekam Twojej opinii. Moja mama pochodziła z kresów, wiec i u nas kuchnia kresowa na każdym kroku góruje. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>